Banner BS
English Prijava
Natisni stran Manjše črke Večje črke
Napredno iskanje

Banka Slovenije

Zakoni in predpisi

Monetarna politika

Finančna stabilnost

Nadzor bančnega sistema

Jamstvo za vloge v bankah

Reševanje bank

Plačilni in poravnalni sistemi

Statistika

Publikacije

Bankovci in kovanci

Evrobankovci

Evrokovanci

Numizmatika

Ponaredki evra

Slovenski tolar

CashEDI

Standard GS1

Dokumentacija

Katalog valut

Pogosta vprašanja

Povezave

Poročanje BS

Centralni kreditni register

Domov  > Bankovci in kovanci  > CashEDI  

CashEDI

Elektronska izmenjava podatkov o gotovinskih transakcijah - CashEDI

Sistem CashEDI je skupina priporočil za uporabo standarda GS1 na področju logistike gotovine. Sestavljen je iz priporočil za identifikacijo in priporočil za elektronska sporočila, ki si jih vključeni partnerji izmenjujejo med seboj. Sistem je namenjen hitrejšemu in zanesljivejšemu prenosu podatkov ter možnosti sledljivosti posameznim transportnim enotam.

Standard GS1 pri logistiki gotovine je kot enega izmed dveh standardov pri čezmejni logistiki gotovine potrdila Evropska centralna banka. Banka Slovenije je omenjeni standard v svoje poslovanje uvedla v letu 2013. Od takrat dalje je elektronska izmenjava podatkov o gotovinskih transakcijah z Banko Slovenije mogoča le z uporabo GS1 standarda. Z vzpostavitvijo standarda GS1 je Banka Slovenije omogočila vsem profesionalnim uporabnikom gotovine, da si med seboj ali z Banko Slovenije elektronsko izmenjujejo informacije pri izvajanju transakcij oskrbe trga z gotovino, s čimer se povečujeta učinkovitost in varnost logistike gotovine.

Prav tako je 1. januarja 2017 v veljavo stopil Pravilnik o načinu prevoza in varovanja gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk, s katerim je Ministrstvo za notranje zadeve predpisalo, da bo pri evidentiranju ter sledenju posamezni pošiljki gotovine obvezna uporaba standarda ISO/IEC 15459, katerega sestavni del je tudi standard GS1. Uporaba omenjenega standarda je za vse imetnike licenc za prevoz in varovanje gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk obvezna po prehodnem obdobju treh let od uveljavitve pravilnika.

Da bi se dosegli čim večji pozitivni učinki standardizacije, Banka Slovenije promovira uporabo standarda tudi pri ostalih deležnikih v logistični verigi, vse do komitentov posameznih poslovnih bank, trgovcev oziroma v celotnem ciklu oskrbe trga z gotovino.

CashEDI brošura

CashEDI brošura

Več o CashEDI

Standard GS1

Dokumentacija

Pogosta vprašanja

Kontaktni obrazec

Banka Slovenije
Slovenska 35
1505 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01 471 90 00
Fax: 01 251 55 16

Kazalo
Kontakt
Novosti
Razpisi
Javna naročila
Povezave

Enotno območje plačil v evrih

 

Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti