Banner BS
English Prijava
Natisni stran Manjše črke Večje črke
Napredno iskanje

Banka Slovenije

Zakoni in predpisi

Monetarna politika

Finančna stabilnost

Nadzor bančnega sistema

Jamstvo za vloge v bankah

Reševanje bank

Plačilni in poravnalni sistemi

Statistika

Publikacije

Bankovci in kovanci

Evrobankovci

Evrokovanci

Numizmatika

Ponaredki evra

Slovenski tolar

Bankovci

Kovanci

Vrednostni boni

Priložnostne izdaje BS

Priložnostne izdaje RS

Zaščita tolarskih bankovcev

CashEDI

Katalog valut

Pogosta vprašanja

Povezave

Poročanje BS

Centralni kreditni register

Domov  > Bankovci in kovanci  > Slovenski tolar  > Zaščita tolarskih bankovcev

Zaščita tolarskih bankovcev

1. Ročna gravura
2. Vodni znak
3. Varnostna nit
4. Globoki tisk
5. Mikropisava
6. Pregledni motiv
7. Optično spremenljiva barvna zaščita - na bankovcu za 5.000 SIT (datum izdaje "1. junij 1993")
Zaščitna folija - na bankovcu za 5.000 SIT (datum izdaje "8. oktober 1997" in "15. januar 2000")
Hologram - na bankovcu za 5.000 SIT (datum izdaje "15. januar 2002")
8. Skrita slika
9. Oznaka za slepe

Vsi slovenski bankovci so tiskani na visoko kakovostnem zaščitnem papirju bele barve iz bombažnih vlakenc.

Bankovec za 5.000 SIT (izdan 1. junija 1993) ima 9 vrst zaščite:

 • ročno gravuro,
 • vodni znak,
 • varnostno nit,
 • globinski tisk,
 • mikropisavo,
 • pregledni motiv,
 • optično spremenljivo barvno zaščito (nadomeščena je z zaščitno "zlato" folijo na izdaji bankovca z datumom 8. oktober 1997, nato pa je na izdaji bankovca z datumom 15. januar 2002 nadomeščena s hologramskim znakom),
 • skrito sliko in
 • oznako za slepe.

Te zaščite naj bi vsakomur, ne le tistim, ki profesionalno poslujejo z gotovino in uporabljajo tehnične pripomočke za odkrivanje ponaredkov, omogočile pravočasno prepoznati ponaredek.

Najpomembnejše je precej preprosto opazovanje tistih zaščitnih elementov na bankovcu, ki jih z gotovostjo prepoznamo. Ob prejetju bankovca morate biti pozorni na naslednje elemente:  

 • Papir, na katerem je bankovec tiskan (rahlo hrapav, posebna debelina, šelest in prožnost papirja, odpornost proti vlagi, mečkanju, prepogibanju), vsebuje relativno visoko stopnjo dimenzionalne stabilnosti. Papir ponaredkov je navadno bolj gladek, drugačne debeline, manj odporen. Ponarejevalci skušajo zabrisati napake pri ponarejanju s polivanjem, raztrganjem, mečkanjem, pranjem in tako bankovec namerno približati povprečni kakovosti bankovcev v obtoku. Priporočamo, da ste pozorni na kovinski zvok ob preskusu prožnosti bankovca.
 • Varnostno nit, ki jo vidimo, če bankovec obrnemo proti svetlobi, lahko otipamo kot odebeljeno linijo, mogoče jo je celo izvleči. Na nitki je napis "Banka Slovenije". Ponaredki imajo varnostno nit narisano in je ni mogoče otipati.
 • Vodni znak je viden, ko bankovec obrnemo proti svetlobi, na njem pa so prepoznavni liki, ki jih najdemo na desni strani bankovcev. Izjema je bankovec za 10.000 SIT z likom Ivana Cankarja v vodnem znaku. Pri ponaredku vodnega znaka praviloma ni in je ta prostor prazen, ali pa je odtisnjen z "nevidnim črnilom" in se bistveno razlikuje od pristnega bankovca.
 • Like na bankovcih, izdelanih v tehniki ročne gravure, slike oseb so jasne in izostrene ter opazno izstopajo iz ozadja. Ponaredek odstopa od izvirnika po barvi, slike so navadno nejasne, bolj meglene in se zlivajo z ozadjem -pri boljšem ponaredku pa ne vedno.
 • Vrsto tiska - na posameznih delih bankovca je uporabljena različna tiskarska tehnika. Del bankovca je potiskan v globokem tisku in se lahko otipa s prsti, je "reliefen", ponaredek pa je bolj raven. Bolj je bankovec obrabljen, težje je izvesti preverjanje in manj zanesljivo je.
 • - na posameznih delih bankovca je uporabljena različna tiskarska tehnika. Del bankovca je potiskan v globokem tisku in se lahko otipa s prsti, je "reliefen", ponaredek pa je bolj raven. Bolj kot je bankovec obrabljen, težje je izvesti preverjanje in manj zanesljivo je.
 • Številčno oznako na hrbtni strani bankovca - vsak bankovec ima dve črkovno-številčni oznaki (dve črki - po določenem ključu) in šest, pri bankovcu za 10.000 SIT - pa sedem, številk, ki morajo biti enake - vodoravno na levi polovici bankovca (v rdeči barvi) in pokončno na beli površini na desni polovici bankovca (v črni barvi). Pri ponaredkih je navadno nepravilna velikost številk, črk, drugačni so presledki med črkovnimi in številčnimi oznakami ipd. Velja pravilo, da ni dveh pristnih bankovcev z isto serijsko številko, sicer gre za ponaredek.
 • Poznavalec prepozna še skrito sliko, pregledni motiv ipd.
  Banka Slovenije želi pri prebivalstvu spodbuditi zanimanje za osnovne značilnosti tolarskih bankovcev in njihovih zaščitnih elementov.

Storilci večinoma poskušajo zamenjati svoje ponaredke tam, kjer domnevajo, da posamezniki gotovino slabše poznajo, kjer se ljudem navadno mudi in ne utegnejo preverjati pristnosti vsakega bankovca posebej. Zato pri odkrivanju ponaredkov ne zadošča le prizadevanje bančnih delavcev, temveč vsakogar, ki posluje z gotovino.

Tudi Vi lahko pomagate pri preprečevanju unovčevanja ponarejene gotovine. Gotovino, ki jo prejmete, si dobro oglejte. Če ste v dvomih, preverite kakovost papirja in tiska ter ga primerjajte s pristnim bankovcem iste vrednosti (glej spodnji sliki).

Bodite pozorni na razlike, ne na podobnost!

Banka Slovenije
Slovenska 35
1505 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01 471 90 00
Fax: 01 251 55 16

Kazalo
Kontakt
Novosti
Razpisi
Javna naročila
Povezave

Enotno območje plačil v evrih

 

Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti