Banner BS
English Prijava
Natisni stran Manjše črke Večje črke
Napredno iskanje

Banka Slovenije

Zakoni in predpisi

Monetarna politika

Finančna stabilnost

Nadzor bančnega sistema

Jamstvo za vloge v bankah

Reševanje bank

Plačilni in poravnalni sistemi

Plačilni sistemi v Sloveniji

Vključenost v vseevropske plačilne sisteme

Identifikacijske oznake in kode BIC

Transakcijski račun

Plačilni instrumenti

SEPA

SEPA v Sloveniji

eSEPA

Poravnava vrednostnih papirjev

Pregled plačilnih in poravnalnih sistemov

Nadzor plačilnih institucij

Nadzor družb za izdajo elektronskega denarja

Nadzor menjalniškega poslovanja

Neprekinjeno poslovanje plačilnih in poravnalnih sistemov

Pregled nadomestil za opravljanje plačilnih storitev

Pogosta vprašanja

Arhiv novic

Nacionalni svet za plačila

Statistika

Publikacije

Bankovci in kovanci

Poročanje BS

Centralni kreditni register

Domov  > Plačilni in poravnalni sistemi  > SEPA  > eSEPA

eSEPA

Namen iniciative, poznane kot eSEPA, ki zajema elektronska in mobilna plačila (e-plačila in m-plačila), je skozi internet in mobilni telefon ponuditi dostopne kanale za plačevanje znotraj SEPA. Vseevropske storitve e-plačil in m-plačil bodo uporabnikom zagotavljale enostavne, privlačne in varne načine plačevanja.
 
Pojem e-plačil zajema plačila, ki jih preko spletne strani trgovca sproži plačnik (kupec). Kupec je po izboru zadevne metode plačila za spletni nakup preusmerjen v svojo elektronsko banko, kjer zgolj potrdi samodejno generiran plačilni nalog (na osnovi prej – preko spleta – vnesenih podatkov s strani kupca). Opredelitev ne ločuje med uporabljenim kanalom za iniciacijo plačila (npr. prenosnik, mobilni telefon…), dokler prenos podatkov za izvedbo in potrditev plačila potekata preko spleta.
 
Kjer je mobilni telefon uporabljen kot iniciacijski kanal za plačilo, ko se podatki za izvršitev in potrditev plačila prenašajo preko mobilnih tehnologij, namenjenih komunikaciji in prenosu podatkov, govorimo o m-plačilih (opredelitev ne zajema npr. dostopa do elektronske banke preko mobilnega telefona). EPC obravnava m-plačila »na daljavo« (angl. mobile remote payments) in m-plačila »na blizu« (angl. mobile contactless payments; tudi mobile proximity payments).
V primeru prvih poteka plačevanje in prejemanje plačil (npr. preko protokolov za izmenjavo kratkih tekstovnih sporočil – SMS) neodvisno od fizične oddaljenosti plačnika in prejemnika plačila. Plačila »na blizu« pa temeljijo na uporabi brezstične tehnologije kratkega dosega (angl. near field communication technology), kjer se plačilo izvede na fizičnem prodajnem mestu, s približanjem mobilnega telefona posebej za to namenjenemu čitalcu. Več o brezstičnem poslovanju si lahko preberete v obvestilu, ki ga je pripravil Odbor za plačila malih vrednosti v evrih, ki deluje v okviru Evropske centralne banke.
 
Osnovni vseevropski plačilni produkti in rešitve SEPA, ki predstavljajo platformo za razvoj in uveljavitev storitev za e-plačila in m-plačila vseevropskega značaja, so že uveljavljeni. Prav tako v nekaterih evropskih državah obstajajo rešitve za e-plačila in m-plačila, ki pa delujejo le z omejenim dosegom znotraj posameznih držav. Zato je razvoj na tem področju usmerjen k cilju omogočiti dostop do omenjenih inovativnih plačilnih storitev tudi čezmejno.
 
EPC se ni odločil oblikovati vseevropskih shem za e-plačila in m-plačila, kot je to storil za kreditna plačila in direktne obremenitve, saj so e-plačila in m-plačila področje nenehnih inovacij in sprememb, ki strmijo k čim boljši funkcionalnosti in privlačnejši uporabniški izkušnji.

Banka Slovenije
Slovenska 35
1505 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01 471 90 00
Fax: 01 251 55 16

Kazalo
Kontakt
Novosti
Razpisi
Javna naročila
Povezave

Enotno območje plačil v evrih

 

Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti