Banner BS
English Prijava
Natisni stran Manjše črke Večje črke
Napredno iskanje

Banka Slovenije

Zakoni in predpisi

Monetarna politika

Finančna stabilnost

Nadzor bančnega sistema

Jamstvo za vloge v bankah

Reševanje bank

Plačilni in poravnalni sistemi

Plačilni sistemi v Sloveniji

Vključenost v vseevropske plačilne sisteme

Identifikacijske oznake in kode BIC

Transakcijski račun

Plačilni instrumenti

SEPA

Poravnava vrednostnih papirjev

Pregled plačilnih in poravnalnih sistemov

Nadzor plačilnih institucij

Nadzor družb za izdajo elektronskega denarja

Nadzor menjalniškega poslovanja

Neprekinjeno poslovanje plačilnih in poravnalnih sistemov

Pregled nadomestil za opravljanje plačilnih storitev

Pogosta vprašanja

Arhiv novic

Nacionalni svet za plačila

O Nacionalnem svetu za plačila

Sodelovanje v Nacionalnem svetu za plačila

E-novice Nacionalnega sveta za plačila

Gradiva

Statistika

Publikacije

Bankovci in kovanci

Poročanje BS

Centralni kreditni register

Domov  > Plačilni in poravnalni sistemi  > Nacionalni svet za plačila  > E-novice Nacionalnega sveta za plačila

Posvetovanje o transparentnosti tečajev menjave valut in nadomestilih za čezmejne transakcije v Evropski uniji

Evropska komisija je 24. julija 2017 objavila konzultacijo o transparentnosti tečajev menjave valut in nadomestilih za čezmejne transakcije v Evropski uniji. V okviru posvetovanja želi Evropska komisija pridobiti odzive s strani relevantnih deležnikov, ki ji bodo med drugim pomagali pri identifikaciji najučinkovitejšega načina znižanja nadomestil za čezmejne transakcije v Evropski uniji v valutah, ki niso evro.

Kot smo pisali že v prejšnji številki E-novic je Evropska komisija 23. marca 2017 objavila dokument Akcijski načrt o finančnih storitvah za potrošnike: boljši produkti in več izbire za evropske potrošnike, v katerem je predstavila nabor ukrepov za oblikovanje enotnega, konkurenčnega in učinkovitega trga finančnih storitev. Eno izmed področji ukrepov je usmerjeno v povečanje zaupanja potrošnikov in krepitev njihove vloge pri uporabi finančnih storitev po vsej Evropski uniji. Z njimi želi Evropska komisija med drugim doseči tudi zmanjšanje stroškov čezmejnih transakcij v valutah, ki niso evro.

Od uvedbe evra dalje je v Evropski uniji prišlo do znatnega znižanja nadomestil za čezmejne transakcije v evrih. Leta 2009 je bilo namreč s sprejetjem Uredbe (ES) št. 924/2009 Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 16. septembra 2009 o čezmejnih plačilih v Skupnosti določeno, da morajo biti nadomestila, ki jih ponudniki plačilnih storitev zaračunavajo uporabnikom za čezmejna plačila v višini do 50.000 evrov, enaka nadomestilom za istovrstna plačila v evrih znotraj države. Leta 2012 sprejeta Uredba (EU) št. 260/2012 o uvajanju tehničnih zahtev za kreditne prenose in direktne obremenitve v eurih in sprememba Uredbe (ES) št. 924/2009 pa je mejo 50.000 evrov odpravila.

Kljub temu pa velja, da uporabniki plačilnih storitev, ki izvršujejo čezmejne transakcije v valutah članic Evropske unije, ki niso evro, še vedno plačujejo visoka nadomestila za tovrstne transakcije. Evropska komisija zato želi ta nadomestila znižati in s tem uporabnikom plačilnih storitev zagotoviti dodatne koristi. Poleg tega želi Evropska komisija urediti področje zamenjave valut pri izvrševanju plačil oziroma pri dvigovanju gotovine na bankomatih v državah z drugo valuto, kot je valuta države, iz katere prihaja plačnik oziroma potrošnik, ki dviguje gotovino. Dandanes namreč velja, da tečaji menjave valut za potrošnike niso transparentni, prav tako potrošniki v praksi tudi ne vedo, katera ponudba menjave valute je za njih najugodnejša. Slednje velja predvsem pri dvigih na bankomatih, kjer upravitelji bankomatov potrošnikom nudijo možnost izvedbe dviga na podlagi konverzije zneska v domačo valuto potrošnika. V praksi se zato nemalokrat dogaja, da se potrošnike usmerja v izbiro opcije, ki je za njih najdražja.

Na podlagi odzivov na javno konzultacijo, ki jih lahko deležniki oddajo do 30. oktobra 2017, bo Evropska komisija identificirala, kako najučinkoviteje znižati nadomestila za čezmejne transakcije v vseh državah članicah Evropske unije in kako urediti področje menjave valut.
 

 

Nazaj na seznam vseh prispevkov v

Banka Slovenije
Slovenska 35
1505 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01 471 90 00
Fax: 01 251 55 16

Kazalo
Kontakt
Novosti
Razpisi
Javna naročila
Povezave

Enotno območje plačil v evrih

 

Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti